28. Dönem bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Sivas’ın Zara ilçesi için soru önergesi sundu.
Kısa bir süre önce İYİ Parti’den istifa eden 28. Dönem bağımsız Ankara Milletvekili Koray Aydın, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na cevaplanması talebi ile soru önergesinde bulundu. Soru önergesinin konusu ise Sivas’ın Zara ilçesinde yer alan Zara Devlet Hastanesi oldu.
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na sunulan soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Sivas‘ ın Zara ilçesinde 1992 yılında küçük bir binada kurulan devlet hastanesi 2004-2006 yılları arasında tadilatla genişletilmiştir. Akabinde ise 2015 yılında başlayan yenileme çalışması ile 2017 yılında son haliyle hizmete açılmıştır. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde ise AK Parti ilçe başkanı, AK Parti Belediye Başkan adayı başta olmak üzere iktidar partisine mensup pek çok ismin basına verdiği demeçlerde bu hastanenin statüsünün bölge hastanesi olacağı ve doktor sayısının artacağı vaat edilmiştir. Ancak bina inşaatının tamamlanmasına ve son derece ileri düzeyde tıbbi araç ve gereçlerle donatılmasına rağmen, hastane statüsü halen değiştirilmemiş ve görev yapan doktor sayısı da son derece yetersiz kalmıştır. İlçe sakinlerinin konuyu yetkili makamlara taşıdıkları da bilinmektedir. Buna rağmen hastanenin tam kapasiteyle işletilmesi için gerekli personel ataması gerçekleşmemiştir. Bu sebeple ilçe sakinleri çoğu bölüm için Sivas Merkez’e ya da Kayseri ye gitmek zorunda kalmaktadırlar. Hastalar bu durumda mağdur olmakta ve ulaşım sorunlar da yasamaktadırlar. Son Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) kılavuzu ve diğer atama kılavuzlarına da bakıldığında, hastaneye yeni bir doktor ataması görülmemektedir.
Hastanenin internet sitesine bakıldığında ise hastanede sadece dört uzman doktorun ve 2 dişçinin bulunduğu görülmektedir.
1. Sivas Devlet Hastanesi mevcut haliyle kaç yataklıdır? Kaç ameliyathane, yoğun bakim ve palyatif bakim yatağı mevuttur?
2. Hastanede hangi poliklinikler mevcuttur? Kaç doktor sürekli olarak görev yapmaktadır?
3. Hastaneye yakın dönemde yeni bir doktor ataması ve yeni poliklinik açılışları planlanmakta mıdır?
4. Hastanenin siyasi vaatlerde yer aldığı gibi “bölge hastanesi” statüsüne dönüştürülmesi planlanmakta midir?
5. Zara Devlet Hastanesi’nin verilen vaatlere rağmen doktor kadrosunun genişletilmemesi, statüsünün değiştirilmemesinde bir ihmal mevcut mudur? Bir ihmal varsa konuyla alakalı bir soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütüldüyse sonucu ne olmuştur?”